The Pinterest Academy start weer! Schrijf je nu in op de wachtlijst. →

06-12-2022

Wat zijn Pinterest idee pins en wat kun je ermee?

Idee pins! Uh wacht.. watte? Pinterest heeft niet stilgezeten de afgelopen jaren. Ze rolde namelijk een hoop nieuwe features uit, waaronder de zogenaamde Pinterest trends maar ook ‘idee pins’. Ik krijg nog vaak de vraag, “maar wat zijn idee pins eigenlijk en wat kun je ermee?” Vandaag leg ik het je allemaal uit in deze blog! 

Wat zijn idee pins? 

Met de Pinterest Idee Pins heb je de mogelijkheid om meerdere korte video’s of foto’s in een reeks achter elkaar te delen. Het wordt daarom door veel mensen ook wel vergeleken met de Instagram stories. Zelf heb ik daar alleen een andere mening over. Want, waar je bij insta stories bijvoorbeeld vaak als doel hebt om persoonlijk en interactief te zijn met je volgers, is dat bij idee pins niet het geval. Met idee pins deel je namelijk vaak puur inhoudelijke waarde of inspiratie. Wel is het slim om videobeeld te gebruiken bij idee pins omdat die vaak beter werken, maar ook dit is geen must!

Bij een idee pin kun je maximaal 20 beelden achter elkaar zetten. Je kunt de idee pins bijvoorbeeld gebruiken om je informatieve reels om te zetten, of om je recepten op te splitsen in delen, zodat je per slide kunt laten zien hoe je een product maakt. Een ander doel kan zijn om een sfeerimpressie van je product te tonen. Kortom: er zijn heel veel verschillende manieren om idee pins in te zetten binnen jouw Pinterest strategie. 

Waarom zou je ze inzetten?

Resultaten van één idee pin, 89,2 k bekeken, 2 k op geklikt, 673 bewaard!

Idee pins zijn heel goed voor je naamsbekendheid. Het is een (vrij) nieuwe feature en daarom wordt het gebruik en inzetten hiervan door Pinterest gestimuleerd. Dit resulteert in een boost voor je Pinterest kanaal. De inhoud van de ideepins hoeven niet te bestaan uit nieuwe of uitgebreide video’s. Het is belangrijker om je content slim in te zetten binnen je branche, door dit middels idee pins op een leuke manier door te zetten voor Pinterest. 

Daarnaast kan jij je content hergebruiken en dit langduriger inzetten. Waar stories en reels van instagram bijvoorbeeld de eerste uren goed zichtbaar zijn, is dat bij Pinterest zelfs maanden tot jaren! 

Hoe zien ze eruit en wat plaats je? 

Voorheen stonden de idee pins apart bovenaan je profiel, waardoor dit het eerste was wat bezoekers op jouw profiel zagen. Op dit moment is Pinterest een verandering aan het doorvoeren en komen idee pins tussen de andere pins te staan. Je kunt ze herkennen aan de tijd links bovenin of aan het foldertje met de hoeveelheid beelden achter elkaar (zie hieronder)

Daarnaast hebben idee pins een formaat van 1080 x 1920 pixels en niet net als de gewone pins 1000×1500 pixels

Hoe maak je idee pins aan?

 • Zorg dat je bent ingelogd op je zakelijke Pinterest account;
 • Klik linksboven op ‘maken’ en kies voor ‘Idee Pin maken’;
 • Je kunt ‘nieuwe aanmaken’ klikken (hieronder komen je concepten te staan als je die hebt);
 • Sleep je beeldmateriaal naar het venster om het materiaal te uploaden;
 • Pas aan naar de gewenste design aanpassingen;
 • Voeg detitel, tags (om je bereik te boosten én de juiste doelgroep aan te trekken) en bord toe;
 • Je kunt onderaan nog notities met bijvoorbeeld zoekwoorden erin vermelden;
 • Klik daarna op ‘publiceren’. Mocht je hem nog niet willen publiceren, maar willen bewaren als concept voor later, klik dan op het kruisje waarna de pin bij je concepten komt te staan. 

Nog even de voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen: 

 • Idee pins blijven, met je juiste zoekwoorden, altijd vindbaar. Zelfs na 1 jaar zijn jouw pins nog zichtbaar! 
 • Je bereikt meer mensen met idee pins, omdat het een vrij nieuwe manier is van het inzetten van je content. Pinterest boost en promoot deze optie dus meer op dit moment.
 • Door het gebruiken van idee pins, krijg je vaker volgers erbij.
 • Je hebt een andere manier van delen van je content, dus zet ook zeker oude content om in idee pins om deze content weer nieuw leven te geven! 
 • Vanaf half Maart is het mogelijk om een URL link achter je ideepin te plaatsen zodat mensen gelijk binnen één klik naar je website komen.

Nadelen:

 • De idee pins kunnen niet ingepland worden via Tailwind. Wel kan je ze als concepten opslaan, maar ze moeten daarna alsnog handmatig geplaatst worden. 

Idee pins zijn dus zeker een hele mooie toevoeging op je Pinterest strategie!

Wil je meer leren over een werkende en converterende Pinterest strategie voor jouw bedrijf? Dan is The Pinterest Academy de kans om van A tot Z alles te leren!

Link-in-bio-lunadea

Hi, ik ben Vera

De oprichtster van The Pin Branding. Zelf heb ik Pinterest ontdekt doordat ik vroeger een blog had, dus een blog mag zeker niet ontbreken op deze website. In mijn blogs deel ik alle tips & tricks omtrent het goed inzetten van Pinterest!

Pinterest succesvol inzetten voor jouw bedrijf?

Download dan mijn gratis e-book! In het e-book ontdek je (vertel hier in een zin wat ze kunnen verwachten en maak je websitebezoekers enthousiast).