The Pinterest Academy start weer! Schrijf je nu in op de wachtlijst. →

13-07-2023

Handmatig pinnen vs inplannen via tailwind

Mocht je me al langer volgen dan weet je dat ik groot fan ben van het planningstool Tailwind! Echter, omdat het een betaald programma is, is niet iedereen fan van het programma (€13 p. maand). Regelmatig krijg ik dan ook de vraag of het niet ook gewoon mogelijk is om handmatig pins te plaatsen. In deze blog geef ik de verschillen, de voordelen en de nadelen van handmatig pinnen vs inplannen via tailwind.

Handmatig pinnen

Ondanks dat je zou zeggen dat op het kanaal zelf pinnen het beste zou werken, is dat in dit geval niet aan waar. Er zitten namelijk heel veel (meer) voordelen voor je Pinterest strategie met het inplannen via Tailwind. Ik promoot het posten via Pinterest zelf bijna nooit, het gaat je meer tijd kosten dan dat het je oplevert. We willen toch allemaal meer doen in minder tijd?

Ik adviseer het alleen als je eerste wilt gaan testen met Pinterest om te kijken of het iets voor je is en dus niet gelijk geld maandelijks wilt gaan uitgeven.

Voordelen:

 • Je blijft op het platform zelf
 • Je kan zowel statische pins, videopins, carroussel pins als idee pins inplannen

Nadelen:

 • Als je één pin op meerdere borden wilt plaatsen moet je de pin dus meerdere keren uploaden en aanmaken.
 • Je kunt niet zien wanneer jouw doelgroep het meest actief is om op de beste tijden te plaatsen.
 • Visueel is het heel lastig te zien welke dag je wat hebt ingepland.
 • Maximaal één maand vooruit plannen.

Tailwind

Tailwind is een tool waarmee je pins vooraf kunt inplannen en automatisch kunt laten publiceren op gekozen tijden. Het kan je heel veel tijd besparen en je kan de pins effectiever verspreiden gedurende de dag of week, waardoor je uiteindelijk meer mensen bereikt.

Voordelen:

 • Je kunt gemakkelijk je eigen schema creëren. Wil je 1 pin per dag of 4 pins per dag, dit kun je op voorhand aangeven.
 • Tailwind selecteert welke beste tijden jij kunt pinnen. Hiervoor hoef je zelf niets te doen, dit doet Tailwind voor je.
 • Je kan weken, maanden tot jaren vooruit plannen.

Nadeel:

 • Het kost je €13 in de maand (wel levert het je veel meer tijd op ;)) en is op dit moment alleen nog af te sluiten via een creditcard.
 • Je kan geen Carrousel- of idee pins plaatsen, deze dien je alsnog handmatig te doen

Wanneer je Pinterest echt bedrijfsmatig in wilt zetten, dan is Tailwind een fijne optie omdat je hier veel meer uit kunt halen. Het kan je veel tijd besparen en het kan je helpen om je bereik te vergroten. Voor mijn beheer klanten gebruik ik standaard altijd Tailwind.  Wil jij Tailwind gaan gebruiken? Als je je aanmeldt via deze link krijg ik (als affiliate) een klein bedrag voor.

Wil je meer over dit onderwerp weten? Ik behandel Tailwind ook in mijn GRATIS online masterclass, waarvoor je je hier kunt inschrijven!  

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stuur me dan gerust een mailtje op [email protected] en ik help je graag verder :)!

Link-in-bio-lunadea

Hi, ik ben Vera

De oprichtster van The Pin Branding. Zelf heb ik Pinterest ontdekt doordat ik vroeger een blog had, dus een blog mag zeker niet ontbreken op deze website. In mijn blogs deel ik alle tips & tricks omtrent het goed inzetten van Pinterest!

Pinterest succesvol inzetten voor jouw bedrijf?

Download dan mijn gratis e-book! In het e-book ontdek je (vertel hier in een zin wat ze kunnen verwachten en maak je websitebezoekers enthousiast).